Gospa doktor, tukaj mi sicer že 20 let manjka en zob, ampak me ne moti. Zakaj pravite, da bi ga bilo smiselno nadomeščati?

Home / Blog / Gospa doktor, tukaj mi sicer že 20 let manjka en zob, ampak me ne moti. Zakaj pravite, da bi ga bilo smiselno nadomeščati?
Gospa doktor, tukaj mi sicer že 20 let manjka en zob, ampak me ne moti. Zakaj pravite, da bi ga bilo smiselno nadomeščati?

Izguba zob povzroči marsikatero spremembo v okolnih tkivih, ki se je na prvi pogled ne zavedamo (razen če je estetskega pomena seveda).

Če je bil izpuljen zob v spodnji čeljusti, bo njegov nasprotni zob v zgornji čeljusti začel izraščati, ker ne bo imel ničesar, kar bi ga zadrževalo na njegovem mestu. To lahko v končni fazi pomeni moten griz zaradi drugačnih kontaktov, kot so bili prej.

Druga posledica, ki se zgodi, je nagib sosednjih zob v vrzel, kar lahko spet povzroči motnjo v grizu. Poleg tega pa dlje časa, ko je minilo od izgube zoba, manj je prostora za morebiten nadomestek. Dve zadnji posledici pa sta izguba kontaktov med zobmi oz. njihov premik proti dlesni.

Vse to pomeni, da se bodo po izgubi zoba preostali začeli premikati, kar bo rušilo griz in oteževalo  morebitno protetično rehabilitacijo.

Možnosti nadomeščanja izgubljenih zob je več.

Če manjka več kot en zob in je to na različnih mestih, je ena možnost delna proteza. Njena prednost je, da je relativno poceni, slabost pa, da se vidijo kovinske zaponke, da na začetku žuli, ter da je snemljiva.

Druga možnost je mostiček. Zanj potrebujemo vrzel, ki jo omejujejo zobje, saj moramo dva zoba obrusiti, da lahko obesimo gor konstrukcijo, ki bo imela na mestu manjkajočega zoba umetni zobek. Prednost je v tem, da je most cementiran in tako nesnemljiv, slabost pa, da je potrebno za vstavljivost mostu obrusiti 40-60% kronske zobne substance.

Tretja možnost so zobni vsadki. Nekateri trdijo, da so vsadki edina resnična zamenjava za manjkajoč zob, saj so to v glavnem titanijevi “šraufi”, ki jih vstavimo v čeljustno kost, kjer manjka zob. Na ta vijak potem naredimo prevleko. Prednost zobnih vsadkov je, da ni potrebno brusiti sosedov in omogočajo res zavidljivo estetiko nadomestka. Minus pri vsej zadevi je, da je potrebna za vstavitev operacija, da je seveda vedno možnost zapletov, da so včasih prisotne anatomske omejitve, ki zahtevajo določene predpriprave, ter seveda finančni vidik.

Dejstvo je, da je v fazi, ko manjka stalni zob, nadomeščanje tega zoba neke vrste preventiva; tako kot na primer pri sladkorni bolezni, ko je treba jemati zdravila, da ne pride do (bistveno večje sicer) škode in hudih komplikacij. V našem primeru tako preprečujemo nadaljevanje procesa, ki povzroča precej funkcionalne škode v ustih in posledično telesu.

Komentirajte

Your email address will not be published.