Zakaj so implantati edino resnično nadomestilo manjkajočega zoba?

Home / Blog / Zakaj so implantati edino resnično nadomestilo manjkajočega zoba?
Zakaj so implantati edino resnično nadomestilo manjkajočega zoba?

Ko se soočamo z delno ali popolno brezzobostjo, je možnosti reševanja nastale situacije seveda vedno več. Danes se velik poudarek daje zobnim vsadkom oz. implantatom. V članku IMPLANTATI- KAJ, ZAKAJ, KDAJ, KAKO? je razloženo več o objektivnih in subjektivnih omejitvah takega načina nadomeščanja zob.

Vsadke si nismo izmislili v 20. stoletju, temveč je danes jasno, da je bilo tako zdravljenje prisotno že stari Egipčani, spodnja slika pa pripada skeletu iz Hondurasa in datira v 7.stoletje pr.n.št.

Ideja o osteointegraciji (=tesnem funkcionalnem kontaktu med kostjo in titanijevim vsadkom) pa se je začela v drugi polovici 20. stoletja, ko je P.I. Branemark na poskusnih zajcih ugotovil, da kovinske palice, potem ko jo je privijačil v kost, po nekaj mesecih ni mogel več odstraniti.

Na tem principu delujejo naši vsadki danes. Njihova očitna prednost je, da za nadomestitev zoba ni potrebno brusiti sosedov, saj pri preparaciji za most odnesemo tudi do 70% kronske substance zaradi vstavljivosti konstrukcije (most mora imeti za dolgoročno strukturno stabilnost določeno debelino materiala). Pri tem tvegamo poškodbo živca na obrušenih zobeh in zato zdravljenje.

Drug primer, ki je za kvaliteto življenja popolnoma brezzobega pacienta ključnega pomena, je retencija spodnje totalne proteze. V spodnji čeljusti uporabimo 2, 3 ali 3 vsadke za stabilizacijo in retencijo, v zgornji pa 4, 5 ali 6. S tem pozitivno dolgoročno vplivamo tudi na kost, saj je obremenitev kosti preko implantatov bolj ugodna in ne povzroča toliko resorpcije (=topljenja), kot jo klasična proteza.

Še en inovativen primer je delna proteza z ulito bazo, ki jo podpremo z enim ali dvema strateškima vsadkoma. Če ima pacient na primer samo sprednje zobe, se bo proteza pri žvečenju zvračala (še posebno, če se proteza sidra preko zaponk). Z vstavitvijo vsadka v zadnjem delu čeljusti bistveno povečamo podporno polje in s tem stabilnost proteze.

Seveda je ključni problem pomanjkanje kosti. Danes je redko možno samo “všraufati” in narediti nekaj gor. Zaradi obsežnih patoloških procesov, ki so povzročili izgubo zob, je brez takšnega ali drugačnega dodajanja kosti včasih nemogoče vstaviti vsadek, ki bo dolgoročno stabilen in dolgo v funkciji.

Če vas zanima implantatno podprto reševanje brezzobosti, je potrebno opraviti določene diagnostične postopke (ortopan, CBCT, študijski modeli), da ugotovimo, kaj vse je potrebno za uspešno implantacijo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.