Kaj je bruksizem ali škrtanje z zobmi med spanjem?

Bruksizem ali škrtanje z zobmi med spanjem je škodljiv pojav, ki se pojavlja pri približno tretjini odrasle populacije. Ljudje se škrtanja pogosto ne zavedajo in to počnejo ponoči.

Vzroki za bruksizem

vzroki za bruksizem

Natančnega vzroka bruksizma ne poznamo v celoti, vendar lahko na njegov nastanek vpliva več dejavnikov, vključno s stresom, tesnobo, alkoholom, cigaretami, drogami, poškodbo, zdravili, kofeinom in motnjami spanja (npr. spalna apneja).

Ali je bruksizem nevaren?

ali je bruksizem nevaren

Bruksizem ni življenjsko nevaren, lahko pa pomembno vpliva na kakovost življenja. 

Pogoste težave, povezane z bruksizmom, vključujejo glavobole, bolečine v obraznih mišicah, bolečine v čeljustnih sklepih, težave pri odpiranju ust, obrabo zob ter povečano tveganje za uničenje zalivk in zobnih protez

Kljub svoji razširjenosti so bolezni funkcionalnega neravnovesja, kot je bruksizem, med najmanj razumljenimi področji ustnega zdravja.

Prvi korak zdravljenja je čiščenje zobnega kamna!

Kako vem, če imam bruksizem?

imam bruksizem

Mnogi ljudje se škrtanja z zobmi med spanjem niti ne zavedajo, saj se ta pogosto pojavlja brez njihovega zavedanja med spanjem. 

Kljub temu se ocenjuje, da bruksizem prizadene tretjino odraslega prebivalstva in predstavlja veliko grožnjo stabilnemu ustnemu zdravju.

V REM fazi spanja pride do nehotene aktivacije žvekalnih mišic in škrtanja zob.

Nastali pritisk je do 10x večji kot med normalnim žvečenjem podnevi in traja v povprečju od 5 do 10 minut, preden se umiri.

Bruksistične epizode se ponavljajo s cikli REM, kar povzroča obrabo zob, glavobole, bolečine v obrazu in nespečnost.

Kaj so pogosti vzroki za bruksizem?

Vzroki bruksizma se delijo na fiziološke in psihološke dejavnike, pri čemer ima velik vpliv stres. 

Vendar ni mogoče z gotovostjo trditi, da stres povzroča bruksizem, in nevrologi ga niso mogli uvrstiti v posebno kategorijo gibalnih motenj. 

Nepravilni položaj čeljusti, prirojen ali povzročen od zobozdravnika (visoka plomba, poškodba) je tudi sprožilni dejavnik za škrtanje.

Najpogosteje bruksizem ugotovijo partnerji, ki slišijo škrtanje med spanjem.

Po postavitvi diagnoze se je treba pri zdravljenju osredotočiti na odpravo osnovnega vzroka bolezni, potem pa se lotimo zdravljenja posledic.

Kakšno je zdravljenje za bruksizem?

Za zdravljenje priporočamo terapijo okluzije, katere cilj je konzervativno prilagajanje zob v pravilen položaj. 

Z uporabo študijskih modelov in pregledom ust ugotovimo problematične točke v ugrizu in jih odpravimo s preoblikovanjem zob.

Če pa s tem ne zagotovimo stabilnega ugriza, lahko predlagamo alternativne načine zdravljenja kot je “ščitnik” za bruksizem

Kaj je ščitnik ali nočna opornica za bruksizem?

zdravljenje bruksizma

Že samo ime pove, da le ta ščiti zobe pred direktnimi poškodbami. 

Odvisno od resnosti simptomov lahko uporabimo mišično razbremenilno opornico NTI ali prilagojeno michigansko opornico. 

Ko je dosežena stabilnost in je bruksizem pod nadzorom, se lahko osredotočimo na odpravo poškodb, ki jih povzročajo funkcionalne nepravilnosti.

Pomembno je poudariti, da bruksizem in funkcionalna neskladja negativno vplivajo na vse vidike ustnega zdravja, vključno z ustnimi tkivi, kronami, funkcionalnimi področji in estetiko.

Imate zobobol ali estetske težave?

Lep in zdrav nasmeh zagotavljamo že od leta 1993.