Gospa doktor, tukaj mi sicer že 20 let manjka en zob, ampak me ne moti. Zakaj pravite, da bi ga bilo smiselno nadomeščati?

Izguba zob povzroči marsikatero spremembo v okolnih tkivih, ki se je na prvi pogled ne zavedamo (razen če je estetskega pomena seveda).

Če je bil izpuljen zob v spodnji čeljusti, bo njegov nasprotni zob v zgornji čeljusti začel izraščati, ker ne bo imel ničesar, kar bi ga zadrževalo na njegovem mestu. To lahko v končni fazi pomeni moten griz zaradi drugačnih kontaktov, kot so bili prej.

Druga posledica, ki se zgodi, je nagib sosednjih zob v vrzel, kar lahko spet povzroči motnjo v grizu. Poleg tega pa dlje časa, ko je minilo od izgube zoba, manj je prostora za morebiten nadomestek. Dve zadnji posledici pa sta izguba kontaktov med zobmi oz. njihov premik proti dlesni.

Vse to pomeni, da se bodo po izgubi zoba preostali začeli premikati, kar bo rušilo griz in oteževalo morebitno protetično rehabilitacijo.

Možnosti nadomeščanja izgubljenih zob je več.

Če manjka več kot en zob in je to na različnih mestih, je ena možnost delna proteza. Njena prednost je, da je relativno poceni, slabost pa, da se vidijo kovinske zaponke, da na začetku žuli, ter da je snemljiva.